Skip to main content

Een ontwerp dat écht past

Architectenbureau Van Manen over hun ontwerp

Oscar de Blanken en Robert Dessing, beiden architect en partner bij het Noordwijkse bureau Van Manen, sloegen de handen ineen voor het ontwerp van een groot deel van Buitengewoon Offem. Ze vertellen over hun ontwerpproces en dit nieuwe stukje Noordwijk.

Het DNA van Noordwijk

“In de eerste fasen van Offem Zuid hebben wij al veel mogen ontwerpen. Dat begint voor ons altijd met de vraag: wat past hier nou echt? De
omgeving van Offem Zuid heeft een eigen DNA: dorps, afwisselend, gedetailleerd en verfijnd. Dat wilden we naar voren laten komen in deze
nieuwe buurt.

In Buitengewoon Offem zijn wij verantwoordelijk voor de Nieuwe Voorstraat en een deel van de Landgoederenzone (Kweeklust). Het is een eer voor ons om een stempel te mogen drukken op een groot nieuwbouwgebied in ons eigen dorp. We krijgen vaak positieve reacties van mede Noordwijkers.”

Genieten van de avondzon

“De Nieuwe Voorstraat is een knipoog naar de oude Voorstraat. De straat bestaat uit veel verschillende woningtypen, de ene woning is bijvoorbeeld geïnspireerd op een klassiek herenhuis en de ander op een oude bollenschuur. Hier en daar wisselen we traditioneel af met een strakker ontwerp. Zo hopen we verschillende mensen aan te spreken en een gemêleerd straatbeeld te creëren.

Sommige huizen krijgen aan de straatkant een zogeheten Delftse stoep, om een bankje en wat bloempotten neer te zetten. Hier kun je in de ochtend je koffie drinken of juist nog even genieten van de avondzon. Zo creëer je beweging en levendigheid in de straat. Dat maakt een buurt een fijne plek om te wonen.

In de Landgoederenzone (Kweeklust), de naam zegt het al, zijn de huizen geïnspireerd op landgoederen in Noordwijk en omgeving. Hier zie je straks vrijstaande, twee-, drie- en vier-onder-één-kapwoningen. Ze zijn statig, met grote kappen en overstekken. De straten zijn voorzien van vele groene invullingen, zoals hagen en bomen.”

Nieuwbouwwijk met karakter

“Bijzonder aan Offem Zuid is dat er verschillende architecten betrokken zijn. Dat geeft nog meer afwisseling wat betreft de woningtypes en architectuur. Al met al zouden wij het omschrijven als een nieuwbouwwijk met karakter. En dat komt zeker niet alleen door de huizen. De inrichting van de openbare ruimte speelt hier ook een grote rol in. De gemeente heeft dit heel goed aangepakt, door bijvoorbeeld te kiezen voor hele hoogwaardige materialen voor de straten en stoepen. Uiteindelijk gaat het in Offem Zuid om het totaalplaatje.